Nyd december uden de ekstra jule kg

Nyd december - uden de ekstra jule kg

Julen nærmer sig med hastige skridt, og december måned er for de fleste forbundet med julehygge i form af en masse sociale arrangementer såsom julefrokoster, som inkluderer julegodter, alkohol og god gammeldags dansk mad, som vi kender det bedst.

Men hvordan undgår vi så at tage en masse overflødige kg på her i december måned, men samtidig kunne deltage i julens herligheder? 

Lang forklaring kort: B-A-L-A-N-C-E. Men det er altså lettere sagt end gjort, og det tager tid og øvelse før du finder den helt rette balance for lige præcis dig. Så jeg vil her i opslaget komme med nogle råd, som du kan have i baghovedet i din december måned, så du undgår at starte det nye år med utilfredshed eller dårlig samvittighed.

1 Planlæg arrangementer

Gennemgå din december måned og planlæg, hvornår du skal til sociale arrangementer. På den måde har du noget at forholde dig til og giver dig overblik over din måned og hermed. 

2 Spis dine respektive måltider

Jeg hører ofte: ”nu skal jeg til julefrokost, så jeg lader vær med at spise noget inden. Så sparer jeg de kcal”. Men lad endelig vær med det. Sørg for at spis dine almindelige måltider, så du får lagt en god bund, får god næring og holder på din mæthedsfornemmelse. Derved undgår du at skovle ind til arrangementet, fordi du bare er så sulten, fordi du ikke har spist inden. Det leder mig også hen på næste råd.

3 Spis til du er mæt – mærk efter!

Vi kender det alle sammen. Det smager SÅÅÅ godt, så du må jo lige have en portion mere, eller to, tre, fire portioner mere… eller hvad? Det kan være så fristende, og du tænker måske ikke over det i sekundet, før du efterfølgende sidder med mavepine og fortryder at have taget den ekstra portion, eller fortryder du ikke valgte et outfit, som ikke sad så tæt (kender vi ikke alle det?). 

Men spis til du er mæt, til du er tilpas i egen krop og føler dig tilfredsstillet. Det er mæthed. Mange forbinder mæthed med at have overspist. Man skal nærmest føler man er ved springe eller kan rulle hjem, men sådan bør det ikke være. 

Det kan lyde helt basalt, men tyk på maden, smag på maden og nyd maden. Når du er færdig, så mærk efter om du reelt er sulten, eller om det er ”øjnene der spiser”? I tilfælde af du er sulten, så drik et glad vand og vent 20min. Flyt fokus væk fra tanken om mad, hvis du så stadig er sulten, så tag lidt ekstra grønt eller halvdelen af det, du faktisk i dette sekund har lyst til. 

4 Nyd julegodter – men med måde 

Som alle andre dage og måneder, så handler det om ”alt med måde”. Men det ved vi alle sammen er lettere sagt end gjort – for det er jo netop det mange er i gang med at ”lære”. Men hvis du i dagligdagen lever efter princippet om, der er nogle ting, som er ”forbudt”, så vil du automatisk få mere og mere lyst til lige præcis disse ting. Dette kan medvirke til at du kommer til at overspise, og faktisk ikke mærker efter om du er mæt (jf. pkt. 3). 

Derfor er jeg af den overbevisning om, hvis alt er tilladt, så er det ikke ligeså interessant, fordi du netop kan spise det, når du vil. Dette kræver dog også et balanceret forhold til kost, da du skal vide hvornår du skal stoppe. Så kan du ikke åbne en pose juleskum uden at spise hele posen på en gang, så kan balance også være IKKE at have en pose juleskum i hjemmet. Forstå mig ret – balance og ikke mindst sundhed er individuelt. 

Med tiden vil du lære at vælge dine råvarer efter, hvad der giver dig energi og gør dig tilpas i egen krop, som vil betyde du faktisk vil ”fravælge” det du måske ligenu definerer som ”forbudt”. Det vil også betyde, at du i de sammenhænge, du så vælger at spise det, faktisk NYDER det. 

Så her i julen, så tænk over mængderne. På den måde er der plads til alt (og ikke kun her i december) 😀

5 Prioriter sunde alternativer

Julemåneden er en ”fed” måned, da vi smovser os i julemad, som er lavet med en masse kærlighed så at sige 😀 Og det er ikke fordi, jeg siger du skal ændre på dine traditioner omkring julemad juleaften. MEN der er alligevel tidspunkter, situationer, hvor det måske ikke ville skade, at prioritere nogle sundere alternativer. Du går måske og skal til en masse julefrokoster eller selv skal holde, og her kan du på mange vælge nogle alternativer, så det stadig er en ”traditionel julefrokost”, men med et ”sundere” alternativ. Det kan også være basale ting som at drikke light produkter, tage minimælk i kaffen osv. Det er disse valg, som i sidste ende kan gøre enorme underværker, hvis du bibeholder det mindset. 

Og humlen er egentlig blot, at du skal have det i baghovedet, og det kræver måske lidt ekstra i starten, men som alt andet så bliver det pludselig en del af din hverdag og måden at tænke på. 

Se første afsnit af ”Sund med Soon – jule edition” (TRYK HER) 

6 Hold igen med alkohol

Julefrokoster betyder ofte, at der også ryger en del alkohol indenbords. Og det skal der som alt andet også være plads til – men se om du kan holde igen. Det er tomme kcal, som ikke bidrager til næring eller mæthed, tværtimod. Det kan dog være svært, at fjerne det fuldstændig, men du kan skære ned på dit indtag og holde igen. Det kan eksempelvis være, at du sætter et ca. antal for, hvor mange genstande du ”må” indtage. På den måde vil du automatisk nyde dine drinks længere og langsommere for at ”sparre” på dem. Det kan også være, at du udbytter din eller foretrukne sodavand med en sukkerfri/light udgave, så du på den måde har valgt et sundere alternativ, men ikke gået på kompromis om at du stadig kan drikke til arrangementerne. Det kan også være, at du sætter dig for, at efter hver genstand SKAL du drikke et helt glas vand før du må tage næste genstand. Der er mange måder at holde igen på – prøv det af, du vil takke dig selv (også dagen efter). 

 

7 Hold dit aktivitetsniveau oppe

Med flere sociale arrangementer i december måned, som indbefatter større kcal indtag end almindeligt, er det vigtigt du holder dit aktivitetsniveau oppe. Det kan være en travl måned, med planlægning, sociale arrangementer, julegaveindkøb og meget mere – og du nedprioriterer måske din træning. LAD VÆR! Jeg siger ikke, at du skal finde en masse tid udover det du plejer til aktivitet (hvis du ikke har tiden), men som minimum sørg for at vedligeholde dit daglige aktivitetsniveau/træninger. Forestil dig, at du netop i december måned indtager mere end du plejer, hvad sker der så, hvis du fjerner din træning fuldstændig? 

Så sørg for at planlæg dine uger, hvis du allerede ved at december kan være lidt uoverskuelig. Hvis du har svært ved at komme afsted til træning, så find dig en træningsmakker, personlig træner, holdtræning eller lign., så du føler dig forpligtet til at komme afsted. 

 

Læs, hvordan jeg kan hjælpe dig igennem december uden ødelægger formen (TRYK HER)

 

8 Det er okay at sige ”nej tak”!!

Venner, det er mere end i orden at sige ”nej tak” til mad, søde sager, alkohol osv. hvis du ikke har lyst til det. Jeg hører ofte fra mine klienter, at man i nogle tilfælde siger ”ja”, fordi man føler sig presset til det, fordi man ikke vil være uhøflig. Specielt, hvis man er gæst et sted og siger nej til nogle ting, som man måske førhen har spist en masse af. MEN du er jo netop ved at ændre nogle ting i din livsstil, din hverdag og dit mindset. Og en af de vigtigste ting er, at mærke efter om man reelt har lyst til det, eller om man bare snacker og spiser, fordi det står der – for derefter at få dårlig samvittighed? Gør folk opmærksomme på, at du faktisk bare ikke har lyst til det stykke kage ligenu, eller sig du smager senere. Hvis det er nogle, der står dig nær, så brug endelig lige 5min på at fortælle, hvorfor du siger nej. Ikke fordi du ikke ”må”, men fordi du faktisk ikke har lyst, og at du er i gang med at øve dig i, at mærke efter. Jeg er sikker på du vil møde forståelse fra din omgangskreds, og at de vil synes du er pisse sej – samt ikke bliver ved at spørge dig. 

 

9 NYD DECEMBER  

Ovenstående råd vil kunne hjælpe dig igennem december på en god måde – men vigtigst af alt er også at du kan nyde denne måned, uden at du føler du går helt på kompromis. Lad vær at se begrænsninger, se mulighederne og grib dem så. Du har mulighederne for at gør december til lige præcis det du vil – men hvordan ønsker du at se dig selv i januar? Hav det i mente, når du indtræder december. GOD JUL & GODT NYTÅR!

Tag springet

Vi står klar til at hjælpe dig